уторак, 24. јануар 2017.

NEGA RUKU

Zimi je koza ruku najvise izlozena negativnim uticajima. Grejanje u zatvorenom prostoru, hladan veatar i niske temperature dovode do izrazitog isusivanja koze ruku, cestog perutanja i stvaranja ranica.
Spoljni faktori, kao sto je hladnoca, vetar, nagle promene temperature iz hladnog u toplo stetno uticu na kozu. Ruke su, pored lica najizlozeniji deo tela i zato je vazno da im pruzite adekvatnu negu, posebno na niskim temperaturama, jer ako se ne neguju na pravi nacin, vremenom postaju suve i ispucale.
Veliki uticaj na isusivanje koze ima i cesto pranje ruku, pogotovo u vreme kada haraju virusi i kada je ucestalo pranje jedan od uslova ocuvanja zdravlja. Bez obzira na tip sapuna, svako pranje u odredjenoj meri skida hidrolipidni film sa koze, cime se smanjuje njena otpornost prema mikroorganizmima. Ni nokti nisu postedjeni problemima. Zbog smanjene konzumacije voca i povrca zimi i manjeg unosa vitamina i mierala, nokti pucaju i listaju se.

Evo vam nekoliko prakticnih saveta za lepe negovane ruke i nokte zimi:
Kada izlazite na hladnocu, obavezno navucite rukavice. one stite ruke od vetra i hladnoce i smanjuju isusivanje koze.

Posle svakog pranja ruku nanesite kremu za ruke bogatu lipidima obnovicete povrsinski sloj, nahraniti i omeksati kozu. Da biste maksimalno zastitili kozu, veoma je vazan izbor kreme za ruke. Najbolji efekat imaju one napravljene na bazi si putera, maslinovog, avokadovog ili kokosovog ulja, aloja vere, sa vitaminima... Preporucujem vam kremu koju nudi Oriflame, a zove se "Milk&Honey" a ujedno i nije tako skupa, bogata je vitaminima koji stite kozu.

Ukoliko ste ljubitelj zimskih sportova na planini, preporuka je da koristite kreme sa pcelinjim voskom koje su hranljive i pruzaju savrsenu zastitu od hladnoce. Odaberite onu koja stvara zastitni sloj na kozi, ali ne sme biti lepljiva jer tada onemogucuje disanje koze, a time i njeno normalno funkcionisanje. Pazite na sastojke i pokusajte da izaberete kremu koja ne sadrzi parabene, mineralna ulja i  vestacke boje.

Jednom nedeljno napravite piling ruku, uklonicete mrtve celije koze i uciniti je meksom, a sastojci kreme ce lakse prodreti u kozu. Piling mozete kupiti ili napraviti sami. Dobro promesajte malo meda, krupne soli i kokosovog ulja. Nanesite smesu na ruke i utrljavajte je nekoliko minuta. Pozeljno je da u ovo doba godine piling radite jednom nedeljno.

Ne bi bilo lose da povremeno nanesete i masku, i to najbolje posle pilinga. namazite je na rukue, navucite rukavice ili namotajte oko ruku foliju, pod uticaje toplote koza bolje upija sastojke iz hranljivih preparata. Ostavite masku na rukama da stoji 15 minuta, pa je isperite prvo mlakom, pa hladnom vodom.

Svako vece pre spavanja priustite rukama kraljevski tretman, u debljem sloju umasirajte kremu za ruke kako biste podstakli cirkulaciju i navucite pamucne rukavice. One ce vam zagrejati ruke i krema ce se bolje upiti. Oni koji imaju osetljivu kozu mogu za noc da koriste maslinovo ulje. Na ruke pre spavanja nanesite nekoliko kapi maslinovog ulja, koje ste prethodno pomesali s malo limunovog soka. Navucite pamucne rukavice i ostavite da ulje deluje tokom noci.